De caravancheck als start van de vakantie

De zomervakantie staat voor de deur. Staan jouw plannen al vast? Wanneer je erop uitgaat met de caravan, doe je er verstandig aan om van te voren de caravan goed te controleren. De caravan heeft langere tijd stil gestaan in de stalling. Misschien denk je dat er niets aan de hand is, maar juist in deze periode ontstaan vaak problemen. 

Bovendien zien we helaas nog steeds te vaak dat vakantiegangers wel hun auto uitgebreid controleren, maar de caravan vergeten. Dankzij een caravancheck ga je voorbereid en veilig onderweg. 

Wat kun je zelf checken aan de caravan?

Hoewel wij aanraden een caravancheck uitvoeren bij een garage. Er zijn wel degelijk zaken die je kunt controleren wanneer je de caravan uit de stalling haalt. Start met het controleren van de verlichting. En kijk daarna goed naar de banden. De banden van de caravan kunnen uitdrogen in de stalling. Kijk of er scheuren zijn ontstaan. Mocht dit het geval zijn, dan doe je verstandig aan vervanging. Vergeet natuurlijk niet het reservewiel. 

Controleer ook de (oranje) gasslang en breekkabel. Ook deze kunnen slijten. Check deze op gaatjes, scheuren en andere beschadigingen. Ook hier geldt, vervang wanneer dit het geval is. Kijk vervolgens goed naar de trekhaak. Zie je roest? Verwijder dit met schuurpapier. 

Tot slot controleer alle ramen en dakluiken. Sluiten deze goed en zijn de scharnieren nog in orde? Dan is er niets aan de hand. Mochten zich toch problemen voordoen, doe hier zeker iets aan. Anders kunnen zich lelijke situaties voordoen tijdens het rijden. 

Deze zaken kun je zelf al wel controleren. Maar bepaalde zaken kan een professional beter controleren. 

Laat een caravancheck uitvoeren bij een garage

Een uitgebreide caravancheck kun je het beste laten uitvoeren bij een garage. Een expert kijkt dan goed naar diverse punten. Zie dit als de APK van jouw caravan. Een garage zal de caravan checken op diverse punten. Zodat jij veilig op vakantie kunt. 

Check je caravan op diverse punten

Veel vakgarages bieden onderhoudsbeurten aan voor de caravan. Dit is goed te combineren met een caravancheck! Zij controleren vrijwel alle punten die belangrijk zijn voor een veilige vakantie. 

De banden en wielen worden gecontroleerd, maar natuurlijk ook de remmen. Daarnaast worden andere punten ook niet over het hoofd gezien. De monteur zal ook zeker kijken of de chassis, stabilisator, neuswiel en kabelaansluiting in orde zijn. Maar daar houdt het niet op! Denk eens eens de gasfles en leidingen. Deze worden tijdens een caravancheck ook altijd gecontroleerd. 

Toch nog pech onderweg? Dan kunt u altijd nog de pechhulp inschakelen.