Let hier goed op bij de aankoop van een occasion

Het kopen van een auto is natuurlijk iets heel leuks. Een nieuwe auto om heerlijk mee rond te rijden geeft veel mensen een goed gevoel. Maar het kopen van een nieuwe auto kan ook betekenen dat je meer wegenbelasting moet gaan betalen. De wegenbelasting die jij betaalt voor je auto is van een aantal factoren afhankelijk. Dat kan de leeftijd zijn van de auto maar bijvoorbeeld ook het gewicht. Het is altijd aan te raden om bij het kopen van een occasion goed onderzoek naar de auto te doen.

Data van RDW

Bij het RDW is data op te vragen over een bepaalde auto die in Nederland geregistreerd staat. Er zijn verschillende websites te vinden waar je online een gratis kentekencheck kunt uitvoeren voor een kenteken naar keuze. Zo kun je bijvoorbeeld de occasion die jij op het oog hebt controleren op een aantal belangrijke zaken. Denk bijvoorbeeld aan het bouwjaar, de vervaldatum van de APK, het gewicht van de auto of de type brandstof waar de auto op rijdt. Zo weet je zeker dat je na de aankoop van de auto niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Invloed op wegenbelasting

Een auto kun je niet zomaar even wegen, en dat is juist één van de factoren voor de wegenbelasting. De RDW beschikt over data zoals het gewicht van de auto. Omdat deze data van het RDW afkomstig is, kun je er van uitgaan dat de data secuur en accuraat is. Blijkt de auto namelijk zwaarder te zijn dan de verkoper tegen je verteld heeft, dan kan de wegenbelasting die jij moet betalen zomaar een paar tientjes hoger uitvallen.

Wees dus verstandig en controleer altijd de gegevens van een auto voordat je over gaat tot aankoop van de auto. Een kentekencheck doen is een fluitje van een cent en is vaak binnen een minuut gedaan.